Tänd lägereldar 2016

andris

Andris Zvejnieks är senior konsult på Stratvise AB och aktuell som nätverksledare för Sveriges Kommunikatörers nätverk för kommunikationschefer.   

GÄSTINLÄGG | Idag kan vi nå ut till otroligt många människor, var som helst och när som helst. Det är förstås inget mindre än en teknisk revolution. Paradoxalt nog bidrar den fantastiska möjligheten till nya problem. Ett är att det har blivit svårare att verkligen nå fram till andra människor på riktigt.

Vi är generösa med våra likes och snabba kommentarer och dras till den bekräftelse som sociala medier är så bra på. Men till vilket pris?

Professor Sherry Turkle vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) varnar för att vi, när vi kommunicerar i digitala medier, vänder vår uppmärksamhet mot tekniken i stället för mot varandra. Vår förmåga till empati minskar och detta sker i tider då vi verkligen behöver kunna känna empati. Som det ser ut idag kommunicerar vi mer än någonsin, men vi för allt färre riktiga samtal, menar Sherry Turkle.

Kommunikation betyder bokstavligen att göra gemensamt. Vad krävs för att skapa kommunikation som gör att vi möts i förståelse för varandras perspektiv?

Är det dags att åter tända lägereldar? IRL (in real life) på internetvärldens språk. Värmande, sprakande lägereldar som stimulerar oss att avspänt mötas öga mot öga. Lägereldar som får oss att lyssna intresserat och att själva bli lyssnade på.

På våra arbetsplatser är det förstås svårare att tända eldar, ja ofta direkt olämpligt. Men tänk om vi i våra vanliga arbetsmöten kan skapa något av det som gör kommunikationen kring den fysiska lägerelden så avspänd, så bra? För att nå fram på riktigt behöver vi mötas.

Jag vill hävda att ju mer vi lyckas återskapa lägereldens tillitsfulla närhet och vi-känsla i vår kommunikation, desto effektivare kommer vi att nå fram till varandra. Detta samband är något jag valt att kalla Lägereldsfaktorn.

Se framför dig hur jag nu tänder en virtuell lägereld.

Välkommen kring den till en diskussion om lägerelden som inspirationskälla och hur vi kan skapa effektiv kommunikation i detta nya kommunikationslandskap!

En början kan vara att du funderar över: Vilka lägereldar minns du? Vilka goda samtal minns du där? Hur kändes det att sitta kring elden? Vad kännetecknade de samtal som fördes där? Hur kan vi föra över dessa kvaliteter till våra samtal på jobbet?

/ Andris Zvejnieks
Senior konsult på Stratvise AB och tidigare kommunikationsdirektör i bland annat SAS Sverige och Systembolaget

Exklusivt nätverk för kommunikationschefer

Den 12 januari startar Sveriges Kommunikatörers exklusiva nätverk för kommunikationschefer, där Andris Zvejnieks är nätverksledare. Det finns fortfarande möjlighet att delta i nätverket. För mer information, kontakta Martina Brandt, martina.brandt@sverigeskommunikatorer.se.

7 reaktioner på ”Tänd lägereldar 2016

  • Intressanta fakta med ett nymyntat uttryck med bra innebörd, tycker vi på @Swenture.
   Lägereldsfaktorn har nog alla vi som är friluftsintresserade upplevt. Att samlas runt en lägereld är en härlig känsla och öppnar upp för sinnen, känslor och samvaro och vi känner samhörighet i stunden.

 1. Tänkvärt och intressant. Speciellt att vi är mer koncentrerade på tekniken än på det personliga mötet med varandra. Problemet är dessutom att tekniken används för att avrusta personliga inspirerande möten. Nej, jag tror att det behövs många lägereldar, både små och större…

 2. Hel enig Andris. Fler lägereldar behövs för meningsfull kommunikation. Den här forskningen liksom all ny kunskap vi kommunikatörer kan få från hjärnforskningen är viktig för oss att ta till sig och dra slutsatser av.

 3. Ja, precis Ylva. Den snabba kommunikationen behöver kompletteras (och ibland ersättas) med kommunikation i ett lugnare tempo, med en mänsklig närhet och genuin nyfikenhet på varandras kartbilder. Här ger hjärnforskningen ny kunskap som vi bör ta till oss för att formulera effektiva kommunikationsstrategier i detta nya kommunikationslandskap. Idén om Lägereldsfaktorn kan vara ett stöd både när vi organiserar fysiska möten och när vi vill öka effekten av annan kommunikation. Även digital sådan.

 4. Spännande och viktiga tankar. Kommer just från ett möte där vi konstaterade att vi lägger rälsen samtidigt som vi kör tåget – kanske fungerar kortsiktigt om tåget körs långsamt. Fram för fler lägereldar som tänds och sprids!

 5. Som inspiration till dig som vill använda lägereldsfaktorn i din kommunikation, vill jag peka på några saker som bidrar till hög lägereldsfaktor:

  Situationen
  Det finns en närhet när vi sitter runt elden. Det är ett fysiskt möte med möjlighet till delaktighet och dialog. Ringen kring lägerelden förstärker en känsla av tillit och samhörighet. Flera sinnen aktiveras; vi känner värme, tittar fascinerat på eldslågorna och hör sprakandet från elden som en lugnande ljudkuliss till vårt samtal.

  Kommunikationen
  Dialogen kring elden blir avspänd, inkluderande och öppen. Kanske beror det på känslan av samhörighet och att vara utvald att få delta just här? Samtalstonen är informell. Vi läser av kroppspråket och förstår bättre vad andra menar.

  Effekter
  Lägerelden banar väg för engagemang, stolthet och vi-känsla. Här sker förankring på ett djupare plan. Vi lär känna varandra mer. Jag blir lyssnad på, får dela tankar och berätta mina erfarenheter. Då blir jag också mer intresserad av att lyssna på andra. Interaktionen underlättas av den prestigelöshet som uppstår runt elden. I och med att flera sinnen berörs, minns vi samtalet och låter oss påverkas av slutsatserna en längre tid.

  Jag lyssnar gärna på fler inspel. Hör av dig om du vill diskutera hur lägereldsfaktorn kan öka kommunikationens kraft hos dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s