Nya tider kräver nya tankegångar

martina-brandt-180x180

Martina Brandt, ansvarig för nätverk och mentorprogram på Sveriges Kommunikatörer.

BLOGG | Nya tider kräver nya tankegångar. Som programansvarig för våra mentorprogram kan jag konstatera att den traditionella synen på mentorskap börjar att luckras upp. Förr var en mentor en äldre vis man som lärde upp en ung adept och gav kloka råd. Häromdagen såg jag en annons i SvD om ett omvänt mentorprogram där unga entreprenörer är mentorer åt seniora chefer. Intressant med tanke på att de adepter jag har kontakt med i våra mentorprogram nog skulle tycka att det vore märkligt om de fick en mentor som är yngre eller har samma befattning som de själva.

En modern mentor är en person som stiger in som handledare, bollplank och processledare tillsammans med en person som behöver reflektera över sin egen och sin verksamhets utveckling. Det handlar inte längre om kunskapsöverföring i sin endimensionella bemärkelse. Det är inte längre kunskapsöverföring som är i fokus utan den ömsesidiga dialogen i relationen mellan mentor och adept. Ofta uppstår en relation som utvecklar båda parterna. Det innebär i praktiken att en mentor skulle kunna vara äldre, yngre eller jämngammal.

Många som söker en mentor vill ha en förebild att se upp till. De flesta vill ha någon som anses ha gjort en lyckad karriär, är känd eller högt uppsatt, och för många är det fortfarande viktigt med titel. Ibland kan det då vara nödvändigt att tänka till och fundera över vad som är det egentliga behovet. Är det viktigare att sola sig i glansen av sin kända mentor än att själv utvecklas? Enligt min erfarenhet är det är inte alltid de kända mentorerna, eller de med finaste titel, som är bäst. Mentorns personlighet och intresse för sin adept är betydligt viktigare än befattning och status.

Hur ska då en bra mentor vara? Och varför är det så utvecklande att ha en mentor?

Till att börja med är det en fantastisk upplevelse att få ventilera det man står inför med en person som är helt närvarande. Mentorn blir ett oberoende bollplank som ger vägledning och stöd, något som kan vara svårt att få av sin chef eller sina kollegor. Mentorn ska vara bra på att lyssna och vara genuint intresserad av andras utveckling. Det kan handla om att förändra beteende, utmana tankar och tänja de personliga gränserna. Inte sällan diskuteras balans mellan jobb och privatliv och adepten ges tillfälle att stanna upp reflektera. Just möjlighet till reflektion och eftertanke är något som ofta prioriteras bort i den stressiga vardagen.

Vad är då skillnaden mellan en mentor och en coach? Coachen har oftare fokus på den personliga utvecklingen och ställer frågor utan att dela med sig av sina egna erfarenheter. En mentor däremot fokuserar oftare på karriär och verksamhetsutveckling och kommer gärna med personliga inspel utifrån egna erfarenheter.

När jag för samman dig som vill gå mentorprogrammet med en mentor så utgår jag från din tidigare erfarenhet, dina mål och din vision. Det är viktigt med trovärdighet och tillit till den som väljer ut mentorn då förväntningarna alltid är höga. Sveriges Kommunikatörer har hittills genomfört 17 mentorprogram och jag vågar påstå att vi är en pålitlig mentorförmedlare. Med 7000 medlemmar och med mångåriga relationer med kommunikativa ledare har vi kontaktar i alla sektorer och kan hitta den perfekta matchningen oavsett var du befinner dig idag.

Hur står det till med din egen utveckling? Kanske är det läge att skaffa en mentor under det kommande året?

 

Martina Brandt, ansvarig för nätverk och mentorprogram på Sveriges Kommunikatörer.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s