Men gör något då!

Foto på Jimmy Mannung

Jimmy Mannung är press- och opinionsansvarig på Polisförbundet, sitter i DIK:s förbundsstyrelse och är medlem i Sveriges Kommunikatörer.

GÄSTINLÄGG | Det finns få saker som är så destruktiva för en organisation som när rädslan för att göra fel överstiger rädslan för att inte göra något alls. Ändå är det märkligt hur ofta en sådan atmosfär får råda – år efter år. För mig har det blivit särskilt påtagligt när det gäller digitaliseringens effekter på en verksamhet, men beteendet är förstås inte unikt för den processen. Tvärtom är det av vad jag kan bedöma ett väldigt mänskligt beteende, men ett som vi borde sträva efter att komma bort ifrån.

Ett förslag vore att istället ha följande gyllene regel: ”Gör och lämna in uppgiften snabbt, jämför sedan med facit. Upprepa. Annars blir du som Facit.”. Facit med stort F avser då det klassiska exemplet på ett företag som inte klarade övergången till ny teknik. För oavsett om du jobbar på Facit, Titanic eller någon annan till synes dödsdömd organisation så är det lika sant att de historierna hade kunnat se väldigt annorlunda ut om andra beslut hade tagits längs vägen. Om andra vägar hade testats.

I paniken inför det stora paradigmskiftet tror vi att vi måste göra något stort när vi i själva verket behöver göra något litet många gånger. Vi stänger in oss för att skriva ”The Grand Plan” när vi tvärtom borde gå ut och leka, testa och ha roligt. Det kan säkert kännas lite ovant först, men ”risken” är påtaglig att du snabbt glömmer bort dig och följer med till framtiden av rena farten.

/ Jimmy Mannung, 
Press- och opinionsansvarig på Polisförbundet, Förbundsstyrelsen DIK och medlem i Sveriges Kommunikatörer.

Vill du också skriva på Kommunikatörens blogg?

Har du något ämne som du brinner extra mycket för? Sveriges Kommunikatörer tar löpande emot gästinlägg. Hör av dig till Katarina Ljungdahl, ansvarig digitala kanaler.

4 reaktioner på ”Men gör något då!

  1. Bra – den här påminnelsen behövde jag alldeles precis just nu! Men jag tror att det behövs strategisk planering också, samtidigt som man leker – fast kanske inte en grand plan.

  2. Huvudet på spiken – ”I paniken inför det stora paradigmskiftet tror vi att vi måste göra något stort när vi i själva verket behöver göra något litet många gånger.”

    Får mig att tänka på lärguruns Stephen Downes, @oldaily, ord ”As an educator, your approach to Web 2.0 should NOT be to ask what can blogs, wikis, podcasts, social tagging, Youtube, Second Life and Moodle mean for my learning strategy or my learners. Instead start in the most obvious place, namely yourself. Start a blog, and begin to build your own Personal Learning Environment.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s