”Det går inte att avtala bort det legala ansvaret”

Foto på Katarina Ladenfors och Cecilia Torelm Tornberg

Det legala ansvaret kan inte avtalas bort och det är dags för företag att ta sitt ansvar. Det skriver Katarina Ladenfors och Cecilia Torelm Tornberg från advokatfirman Marlaw.

GÄSTINLÄGG | Med anledning av ett tidigare blogginlägg den 20 mars 2015 som behandlade anmälningen av Misslisibell till Reklamombudsmannen, skrivs här ett uppföljande inlägg.

Reklamombudsmannens opinionsnämnd fällde Misslisibell för smygreklam i ett nyligen avgjort ärende. Lisa Jonsson, alias Misslisibell, är 14 år och driver en blogg där hon bland annat skriver om mode och skönhet. Hennes målgrupp består främst av barn och ungdomar.

Misslisibell hade i en tutorialvideo på sin YouTube-kanal visat upp sminkprodukter från företaget JFR. Hon gav också ut en rabattkod till JFR:s webbshop samt anordnade en utlottning av produkter från JFR.

Vid marknadsföring riktad mot barn och unga ställs särskilt höga krav på att det tydligt framgår att det är reklam och vem som står bakom denna. Reklam får aldrig utnyttja barns eller ungdomars natur­liga godtrogenhet eller deras bristande erfarenhet. Reklamombudsmannens opinionsnämnd tyckte inte att det tillräckligt tydligt framgick för målgruppen att det var reklam. Dessutom ansågs tävlingen vara ett olagligt lotteri.

Fallet är det första på den svenska marknaden där en bloggare fälls för smygreklam riktad mot barn. Man kan fråga sig varför inte fler har fällts då smygreklam bland bloggare och i sociala medier får anses vara en vanlig företeelse. En av anledningarna är att företag och bloggare sällan kan skilja mellan vad som är yttrandefrihet och marknadskommunikation. I fallet Misslisibell förnekades att bloggaren hade fått betalt för att omtala företaget. Man hävdade även att det var Misslisibells personliga åsikter och att videon därför var skyddad av yttrandefrihetsgrundlagen.

I det fall en bloggare har ett åtagande om att skriva om ett företags produkter kan ett uppdragsförhållande anses föreligga. I dessa fall måste det alltid tydligt framgå att det är reklam och vem som står bakom detta. Däremot skyddas bloggares eget tyckande som inte styrts av ett uppdragsförhållande av yttrandefriheten.

Det är dags för företag att ta sitt ansvar. Näringsidkare har ett legalt ansvar för sin kommunikation. Detta innebär att företag även kan bli legalt ansvariga för vad en bloggare skriver om det finns ett uppdragsförhållande. Det legala ansvaret kan inte avtalas bort. Företagen bör därför ta ett större ansvar för att se till att smygreklamen på nätet, särskilt i fall den riktas mot barn, upphör!

Cecilia Torelm Tornberg och Katarina Ladenfors, 
advokater på advokatfirman Marlaw

Relaterad kurser

Svensk Kommunikationsrätt 2015
Att behärska de juridiska aspekterna av kommunikationsarbetet är inte bara viktigt utan nödvändigt för kommunikatören. Den 24 november 2015 startar en ny omgång av programmet Svensk Kommunikationsrätt.

Lag och rätt i sociala medier
Sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och YouTube är idag självklara kommunikationskanaler för de flesta företag och organisationer, vilket ställer höga krav på kommunikatörens kunskaper om gällande rätt. Genom denna kurs som hålls den 12 oktober får du fördjupa dina kunskaper inom de juridiska områdena som du måste känna till. Boka plats

2 reaktioner på ””Det går inte att avtala bort det legala ansvaret”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s