Bygg ett kommunikationssystem

kretskort-bakgrund_649729– Gör som ekonomer och IT-ingenjörer. De har fått oss alla att använda excel och krypa på golvet och koppla sladdar. Få alla i organisationen att göra kommunikation, så kan kommunikatören styra och leda, sa Anne Gregory, brittisk kommunikationsprofessor och ordförande i Global Alliance, när hon var på besök hos oss i Sverige för ett par veckor sedan. Jag tyckte det var klockrent, huvudet på spiken, spot on.

Men hur bygger man en infrastruktur som tillåter just detta? Hur får vi själva modet att släppa taget? Och var ska gränserna gå?

Sven Hamrefors var inne på det här redan i sitt forskningsprojekt för sex år sedan, i den roll han kallade systembyggaren som en av fyra roller som kommunikatören skulle ta för att driva sin organisation att utveckla sin kommunikativa förmåga. Det handlar kortfattat om att designa processerna i en organisation så att kommunikationen integreras.

Jag vill tolka det som att vi ska bygga rutiner, metoder och processer som gör att alla kan kommunicera. Många av oss gillar mallar och här handlar det om alla mallars moder: Den Stora Kommunikationssystemsmallen. Givetvis tillsammans med en kommunikationsplan som får alla att fatta vad – och hur – de ska göra.

När jag försöker hitta en adekvat synonym till system som känns mera, ja… kommunikation, så haglar ingenjörsreferenserna: kopplingsschema, flödesprocess, blue print…. Det gör kanske inget att vi lånar lite från deras vokabulär. De har ju trots allt format det mesta av den arbetsvärld vi alla verkar i, det får väl ändå ses som ett mått på framgång.

Det här är inte gjort i en handvändning och det kommer säkert att göra lite ont. Några kommunikationschefer jag talat med vittnar om förvirringen som uppstår i organisationen när kommunikationsavdelningen plötsligt inte längre hjälper till att göra broschyrer och power-point-bilder. Men det är vad jag tror måste till för att vi ska få uppleva en i sanning kommunikativ organisation, som det dessutom blir mycket roligare att jobba i som kommunikatör.

Jag säger inte att vi ska sluta göra kommunikation. Liksom ekonomer kommer vi fortfarande att behöva syssla med ekonomi, det faktiska producerandet, men lika mycket kan vara en naturlig del av alla medarbetares vardag, precis som budget och kostnadsuppföljning är en del av vår vardag.

Hur har du gjort? Vill du dela med dig av ett system, det stora eller det lilla? Kommentera eller mejla oss!

/Cecilia Schön Jansson
VD
Sveriges Kommunikatörer

En reaktion på ”Bygg ett kommunikationssystem

  1. JAg håller helt med dig, Cecila, vi måste få in systemtänket i organisationen. Anne Gregory beskrev det så bra och gav massor med energi för att jobba vidare med detta! Vi är inte där än – men jag och min kollega blev mycket inspirerade och kommer att driva arbetet vidare hos oss!
    Susanne Hillberger, Västra Götalandsregionen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s