Skillnaden mellan policy och politics

Man at chess boardFör att förstå och analysera politik och politiska beslutsprocesser brukar man skilja mellan två centrala begrepp. Policy är det som är det politiska innehållet, dvs de sakfrågor man i grunden tycker. Politics är policy, men med en taktiskt och situationsanpassat lager tillagt. Man kan säga att det är Moderaternas policy att avskatta värnskatten, men deras politics att inte göra det just nu.

Att tycka att policy och politics borde vara lika är förvisso lovvärt, men än mer orealistiskt. Politiker som agerade utan politics skulle inte få särskilt många röster. Att vinna val handlar i varierande grad så klart om att vilja något, men också att utgå från hur väljarna uppfattar budskapen. Och anpassa dem så att de blir populära. Man kan tycka att det är ologiskt att sossarna är emot ett femte jobbskatteavdrag, men inte kommer att avskaffa det om det införs. Men tydligare än så får man sällan politisk taktik offentligt formulerad.

Nu går vi mot en valrörelse där de taktiska momenten, politics, naturligen accentueras. Fredrik Reinfeldts analys år 2003 av ”de gamla moderaterna” var att det är meningslöst med att ha en bra politik, om ingen röstar för den. Det är så klart en tung insikt för inbitna ideologer, men välkommet av taktikerna. Reinfeldt valde att modifiera politiken så att den blev ”valbar”, vilket också gjorde att han tre år senare blev statsminister. Nu, tio år senare, sitter alla partier med samma dilemma. Hur balanserar man policy och politics? Val avgörs så klart i grunden av politiskt innehåll. Men den kan inte kommuniceras i ett tondövt vacuum.

/Andreas Krohn
VD, Rud Pedersen Stockholm

En reaktion på ”Skillnaden mellan policy och politics

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s