Kommunikatörens samtida utmaning

IMG_3682Under veckan i Visby har vi fått många frågor om kommunikatörens framtida utmaningar. Alla vill så klart se in i framtiden, vilket är omöjligt. Men vi kan ändå se två problemställningar, som påverkar kommunikatörerna just nu, och därmed deras möjligheter att utföra ett gott jobb framöver.

Det första problemet är arbetsbördan. Alla har helt enkelt väldigt mycket att göra. Vi har fått det vi ville; vi är inne i processerna – alla processerna – tidigt, vi involveras till höger och vänster och vi får utökat ansvar inom en rad områden, till exempel HR, marknad, IT och CSR.

Men vilken supermänniska klarar att vara expert på alla de viktiga områdena? För det är det som krävs om man ska ha tillbörlig respekt för den kompetens som krävs för att utföra varje uppdrag. Därför är det förmodligen viktigt att renodla, gå tillbaka till någon slags kärna, utan att för den skull tappa kommunikationsaspekten i processerna. Det blir snarare vår uppgift att säkerställa att den finns med utan att vi fysiskt måste sitta vid bordet. Bygga system, och släppa den egna kontrollen.

Det andra problemet hänger delvis ihop med det första. Vårt arbete och våra metoder förändras och utvecklas så snabbt att det gäller att hålla sig uppdaterad om det senaste inom yrket. Men kommunikatörer kompetensutvecklar sig inte lika mycket längre, åtminstone inte i traditionell bemärkelse. Att vila på tio, femton, tjugo år eller i vissa fall ens fem år gamla kunskaper håller inte i längden. Men på grund av tidsbrist, pengabrist eller viljebrist hamnar det inte särskilt högt upp i prioriteringslistan.

Givet att det inte är så lätt att få vare sig tid, pengar eller ork att räcka till är det en överlevnadsfråga om man verkar i det här yrket.

Hur klarar du det utökade ansvaret och kompetensutvecklingen? Dela med dig!

/Cecilia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s