Den enes död den andres död #almedalen

sr400

Charlie Beckett, medieforskare vid London School of Economics, var inbjuden till Sveriges Radios seminarium ”Vinna eller försvinna” om framtiden för public service och tidningsbranchen. Han lyfte fram att de institutionella medierna behövs men att de måste förändras. Han beskrev ”the golden age of journalism”, men hävdade samtidigt att alla som är på rätt plats vid rätt tidpunkt är en journalist, något som inte föll i så god jord hos publiken, många journalister.

Flera andra seminarier tar också upp gränslandet mellan journalistik, PR och politik, och positionsbytena däremellan. Imorgon ordnar Medievärlden och Utgivarna ett seminarium som heter ”Ska pressavdelningarna sabotera journalistiken?” Tidigare i våras uppmärksammades det faktum att det finns nästan dubbelt så många kommunikatörer i Sverige som det finns journalister.

Tankevurpan här är att kommunikatörer skulle tycka att det är bra att redaktioner utarmas, att man numera kan runda redaktionerna via egna kanaler, att svågerpolitik ersätter nyhetsvärdering och att det är lätt att få in pressmeddelanden rakt av. Vi jobbar ju med förtjänad uppmärksamhet. Om den uppmärksamheten inte är trovärdig, är den inte värdefull för oss. Den uppmärksamheten kan förvisso komma direkt från vår målgrupp, men de vi inte når där kan vi nå via medier (traditionella och nya). Därför är vi intresserade av kvalitativ journalistik (oavsett var den görs); den gör möjligen vårt jobb lite svårare men är också mer värd när vi väl förtjänar den.

Jag slår in öppna dörrar va? Hoppas det.

/Jeanette

PS. Om du missade vårt fullsatta seminarium ”Man får luras i PR!” modererat och retoriskt coachat av skickliga Camilla Eriksson tidigare idag kan ni se det på Bambuser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s